//
China

La Xina, capítol 1: Beijing, Pingyao, Xi’an & Chengdu

Durant les 36 hores de tren des d’Ulan Bator a Beijing em despedeixo de Mongòlia, dels seus paisatges inhabitats, inanimats, de la pau que transmet la seva buidor i de la seva gent, acostumada a viure en condicions extremes a les quals jo mai m’hi podria, ni voldria, acostumar.

La pobra dieta a la qual m’he “sotmès” inevitablement en aquest país (només he pogut menjar carn i fècula durant 15 dies) em passa una forta factura i espero recuperar-me ben aviat amb la varietat de plats de la cuina xinesa.

Deixo enrera els cels extremadament blaus de Mongòlia per a tornar a la “civilització”! Després de les eternes 8 hores d’espera clausurats dins el tren a la frontera Mongòlia – Xina (policia escorcollant cada racó del tren mentre, alhora amb els passatgers dins, canvien també les rodes del tren per a adaptar-se a les vies de ferrocarril de Xina), el primer que em crida l’atenció de la Xina és… veure un arbre! Quan el fet de veure un arbre, una cosa tan simple i que el nostre cervell té tan integrat en el paisatge de cada dia, et crida l’atenció, llavors és quan te n’adones de com d’“a prendre pel cul” has estat.

La primera parada a la Xina es Beijing, on m’espera la meva nova trip-fellow Malene, amb qui he compartit aquest tram de viatge.

Beijing és una ciutat força cosmopolita i alhora amb molta història al darrera (emperadors, dinasties, temples…). De Beijing em quedo amb el record de la immensitat de la Ciutat Prohibida, on vivien els emperadors completament aïllats del món exterior, el Summer Palace, que servia de 2ª residència per a les dinasties quan feia massa calor a la Ciutat Prohibida, les empentes al metro (cal?), les passejades pel barri d’art Art 798 i el fet de deixar-se perdre en bicicleta pels hutongs… Els hutongs són petits barris que divideixen la ciutat, on els carrers són estrets, s’hi fa molta vida a fora i s’hi circula sempre seguint una mateixa direcció segons els principis del feng-shui (de nord a sud i d’est a oest).

L’excursió a la Gran Muralla és un dels musts del país, però si realment vols veure la muralla i no pas una enorme gentada en plan DisneyWorld, cal anar lluny de la ciutat, on encara hi ha trossets de The Great Wall i no està turísticament sobre-explotada. Sobre la muralla no diré res més; mireu vosaltres mateixos les fotos de l’ àlbum d’aquest post i jutgeu. Preciosa…

Després de Beijing vam anar cap a Pingyao, un poblet molt mono i petit, patrimoni de la Humanitat, on ens va nevar, ens vam quedar un dia i mig sense electricitat i vam pelar-nos de fred. D’allà m’enduc el record de les mans arrugades de l’ àvia de l’hostal, que a poc a poc s’estava quedant cega i les feia servir d’ulls tocant-ho tot amb infinita atenció.

Vam seguir la ruta cap a Xi’An, on ens esperaven els Guerrers de Terracota, sobre els quals no tinc res a dir que no ho digui la Wikipedia ja, i finalment Chengdu, on vam poder veure els óssos panda, aquestes criatures en perill d’extinció i que desperten un “oooh!” a tothom qui els veu. Segurament les seves taques negres sobre fons blanc fan oblidar-nos que es tracta d’óssos, és a dir, no són animals socials ni peluixos i, abans d’abraçar-te, el més probable és que t’ataquin. Això sí, si han menjat suficient bambú abans!

El FAIL: la cagada monumental d’aquest tram del viatge ha estat el trajecte Beijing – Pingyao en tren. No hi havia lliteres disponibles, pel que vam decidir comprar bitllet en butaques. A priori, “viatjar en butaca” no està tan malament, però “viatjar en butaca a la Xina” es sinònim d’estar esclaustrat en un seient on gairebé no t’hi cap el cul dins un vagó amb 150 persones, que no paren de cridar, escupir al terra i mirar-te, perquè el més probable és que siguis l’únic occidental al vagó. Tortura china. Old school. Nunca mais.

El HIGHLIGHT: acabar la nit en una disco a Beijing ballant el gangam style amb uns gintònics de més envoltada de xinos de metre i mig.

Una ANèCDOTA: recomanaria anar a un hospital a la Xina. I si es de mirón i no com a pacient, molt millor! La Malene va posar-se xunga i vam haver de plantar-nos d’urgències a l’hospital general de Xi’An. Com us podeu imaginar, el show estava assegurat. Es va haver de sotmetre a una petita intervenció i no vaig voler separar-me del seu costat ni a quiròfan, pel que en aquell moment vaig veure perfectament que els conceptes “higiene” i “desinfectar” tenen acepcions diferents en funció d’on siguis. Deixo a casa la mentalitat d’occident i confio que altres maneres de treballar també poden ser correctes quan els metges et fan servir d’enfermera i et fan anar a buscar l’anestèssia que li injectaran a la teva col.lega. Al final, tot va sortir bé :)

Photo album: http://www.flickr.com/photos/martacayetano/sets/China

Advertisements

Discussion

2 thoughts on “La Xina, capítol 1: Beijing, Pingyao, Xi’an & Chengdu

 1. Uau! Impressionant!! A mi em sotmets a 15 dies jalant a Mongòlia i t’asseguro que no ho explico!! Però segur que és impagable estar en un lloc tan radicalment diferent al que estem acostumats… Pel que fa a Hong Kong, on em penso que ets ara, no deixis d’anar a veure el Budha més gran del món a Lantau! El viatge aeri en funicular val molt la pena, sobretot si fa vent i vas d’un cantó a un altre com em va passar a mi… hehehe! Escriu més, homeeee! Muaks!

  Posted by enzapping | 26/11/2012, 2:39 pm
  • T’hagués agafat un patatús, Cris! Encara no he anat al Buddha de Lantau… és que estic una mica “farta” de budes i temples, i això sense haver estat al sud-est asiàtic encara! De totes maneres, Hong Kong mola molt.
   Escric quan puc… no és fàcil perquè la connexió a molts llocs és horrible i vaig sense ordinador ;) MUUUA!

   Posted by Marta Cayetano i Giralt | 27/11/2012, 1:56 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: